Profesorul Alessandro Marcello este lider de grup al Laboratorului de Virologie Moleculară al Centrului Internațional de Inginerie Genetică și Biotehnologie (ICGEB), Trieste, Italia, din 2005.

Între 1991-1994 a fost doctorand în biochimie la Universitatea kent din Canterbury, Marea Britanie. În 2001 a finalizat postdoctoratul la ICGEB, Trieste, Italia, iar între 2010-2015 a fost profesor asociat de biologie moleculară la Universitatea din Nova Gorica, Slovenia.

Profesorul Marcello organizează Worksop-uri ICGEB privind virusurile ARN umane și cursul practic de microscopie fluorescentă. Activitatea sa didactică se concentrează pe Virusologie, Microbiologie, Biologie Moleculară și Genomică Funcțională prin cursuri sau seminare la diferite universități și instituții. Dumnealui instruiește în mod regulat studenți și doctoranzi în laborator.

Grupul de Virusologie Moleculară din Trieste a făcut progrese im­por­tante în studiile privind Covid-19. Laboratorul a lucrat, de asemenea, la avansarea înțelegerii noastră a răspunsului celular înnăscut la infecția cu Flavivirusuri. Aceste rezultate au implicații importante pentru înțelegerea noastră a patogenezei virale și pentru a dezvolta noi medicamente anti­virale. Domnia sa a publicat peste o sută de lucrări științifice.

© 2022 USMF „Nicolae Testemițanu”