SPIROMETRIA ÎN PRACTICA INTERNISTULUI

Moderator:

  • Eudochia Țerna, dr. hab. șt. med., conf. univ., Disciplina de sinteze clinice, Departamentul Medicină Internă, USMF „Nicolae Testemițanu”

E-mail: eudochia.terna@usmf.md

Sumar:

Spirometria este cea mai folosită explorare funcțională respiratorie, un test simplu, nedureros, ieftin și care durează relativ puțin. Este un test ce măsoară volumul de aer pe care un individ îl poate inspira sau expira într-o unitate de timp. De asemenea, spirometria este prima etapă în explorările funcționale respiratorii în măsurarea volumelor mobilizabile. Determinările se realizează cu ajutorul unui aparat numit Spirometru. Această explorare este recomandată de ghidurile naționale și internaționale pentru diagnosticul și monitorizarea diferitor afecțiuni cronice ale bronhiilor și plămânilor, pentru evaluarea riscului pre-operator și de barotraumă, pentru determinarea reactivității bronhice sau pentru evaluarea eficacității medicamentelor administrate pacienților cu probleme respiratorii. Esențiale sunt situațiile în care spirometria nu trebuie realizată și anume: angina pectorală instabilă, anevrismele toracice, abdominale, cerebrale, hemoptiziile, pneumotoraxul și trombembolismele pulmonare recente. Contra-indicația absolută a spirometriei este infarctul miocardic acut în antecedente recente de până la o lună.

Cuvinte-cheie: Spirometrie, ventilație pulmonară, medicină internp

Numărul maxim de participanți: 10 persoane

Potențiali participanți: studenți anul VI și medici rezidenți în medicină internă.

Durată: 8:50 – 12:00

Modalitatea de organizare: Cu prezență fizică

Locație: Centrul Universitar de Simulare în Instruirea Medicală, str. 31 August 1989, nr. 137A, or. Chișinău

Speakeri/Prezentatori naționali:

  • Eudochia Țerna, dr. hab. șt. med., conf. univ., Disciplina de sinteze clinice, Departamentul Medicină Internă, USMF „Nicolae Testemițanu”
© 2023 USMF „Nicolae Testemițanu”